Doorgaan naar artikel
Robuust Talks - Tessa de Rijk

Kunstenares 'Atelier de Rijk'

Wie is Tessa?

Ik ben Tessa de Rijk, kunstenares onder de naam ‘Atelier de Rijk’. Ik woon en creëer in Amsterdam. Ik ben geboren en getogen in het bos in Rheden. Mijn jeugd bracht ik door omringd door de natuur en wilde later timmerman worden. Mijn bijnaam was vroeger en tot op heden Ronja de Roversdochter. Ik ben enorm visueel ingesteld en heb een grote voorliefde voor van alles wat niet nuttig is maar wel mooi.

Hoe en wanneer ben je begonnen met Atelier de Rijk?

In 2014 studeerde ik af aan de kunstacademie van Utrecht in de richting interieurarchitectuur. Ik was altijd in de ijzer en hout werkplaats te vinden. Soms vergat ik lessen doordat ik het werken met mijn handen en het daadwerkelijke bouwen zo lekker vond dat ik de tijd vergat. Toen ik afstudeerde kon ik geen bouwtekening maken maar wel heel goed lassen en zagen. Hier had je natuurlijk weinig aan in de bedrijfswereld van interieur en architectuur.

Ik zette deze drang naar het maken van ‘dingen’ door in mijn studentenkamer. Die lag vol met materiaaltesten en het stonk er enorm naar verf. Daarnaast had ik verschillende bijbaantjes om dit te kunnen financieren. Ik besloot dat het tijd was voor een atelierruimte. Hier kreeg ik toch weer de drang om in mijn eigen atelier te wonen en het hele huis te behandelen als een kunstwerk. Ik woon dus in mijn atelier en sta elke ochtend op midden in mijn eigen kunstwerk. Dit is een plek waar wonen, werken en experimenteren samenkomen en waar kunst en interieur één geheel vormen. Het is hier een lust voor het oog, maar echt relaxed erin zitten of rondlopen zonder iets om te gooien gaat niet. Dat neem ik voor lief!

Hoe omschrijf je je werk?

Mijn atelier is één groot laboratorium. De kunstwerken zijn families en vloeien in elkaar over, ze maken elkaar sterker. Zo heb je de blauwdrukken die een vormstudie starten en zijn geschilderd op linnen met verschillende kwast-structuren. Daarop volgt een uitwerking in 3D, geverfd met een zelfgemaakte verf van natuurlijk pigment. De technieken die ik gebruik zijn deels ontstaan vanuit mijn achtergrond als maquette-bouwer en kunstacademiestudent. De laatste jaren heb ik deze als autodidact verder ontwikkeld in het kader van ‘het laboratorium’. Ik wil met de ingrediënten die ik aangereikt krijg zoveel mogelijk experimenten uitvoeren, waardoor je verschillende structuren kunt creëren. Bijvoorbeeld door de verf te verwarmen bij het drogen waardoor er craquelé ontstaat of het werk in koelte te laten drogen waardoor er een waas over het oppervlak komt.

Als ik een kunstwerk dat af is bekijk, overvalt me een gevoel van rust. Een werk is een onderdeel van een gehele familie die in het laboratorium ontstaat en gemaakt word. Dit onderzoek zal nooit af zijn, tenzij ik er zelf niet meer ben. Een werk is af als het de perfecte balans heeft. Daar wil ik mee zeggen, dat er precies op het doek staat wat het nodig heeft. Niet meer en niet minder. Het zal opgaan in zijn omgeving maar toch de ruimte opeisen. Dansen met de schaduw en het licht.

Wat inspireert jou?

Je kunt uit alles om je heen inspiratie halen: structuren, materialen en omgeving, mode, architectuur en eten. Dit is heel breed en gaat naar mijn idee meer over een manier van kijken dan over het onderwerp zelf.Ik heb wel kunstenaars waar ik fan van ben.

Als je het hebt over interieur; de kunstenares Frida Kahlo.
Haar inspirerende huis heb ik afgelopen zomer mogen bezoeken en heb elke millimeter vast gelegd op beeld.

Als je het hebt over schilderen, fascineert mij Oosterse Kalligrafie. Hier experimenteer ik ook veel mee.

Als je het hebt over het gebruik van schaduw en licht, architect Tadao Ando.

Wat betekent bewust leven voor jou?

Ik vind het fijn me niet alleen te laten leiden door voornemens en goede gewoontes. Dat werkt niet voor mij. Je moet het leven je soms gewoon lekker laten overvallen. Dan tref je jezelf onbewust vaak in verbazing en in nieuwe avonturen.

Wat is jouw affiniteit met Robuust Amsterdam?

Mijn kunstwerken fungeren als een onderdeel van de sfeerlocaties van Robuust Amsterdam.
Het mooie aan Robuust Amsterdam vind ik dat alles in Nederland gemaakt word en de oprichters ook nog jonge en frisse geesten zijn. Ik voel me aangetrokken tot het kleurgebruik van de producten. De kleur clay past dan ook perfect in mijn wereld!

Tekst - Anne Mertens

Fotografie - Laura Alvarez