Doorgaan naar artikel
Robuust Talks - Soesja Leugs

Model en multi-hyphenate

Wie is Soesja?

Ik ben een zelfstandige vrouw, moeder, model en een veelzijdige creative. Ik ben moeilijk vast te pinnen, zo veranderlijk als het weer! Maar de constante factoren zijn het moederschap en de zoektocht naar mijn stem in de wereld. Schrijven, fotograferen, schilderen en mijn interesse voor kleur zijn daar een groot onderdeel van.

Hoe en wanneer ben je begonnen met je carrière?

Modellenwerk is iets wat op mijn pad kwam toen ik 17 jaar oud was. In eerste instantie for the fun, maar later echt als werk. Ik vond het altijd leuk om te combineren met mijn werk als fotografe. Iets met beide kanten van de lens.

Schilderen is echter iets wat ik heb gedaan vanaf het moment dat ik herinneren op kan slaan. Het is mijn second nature en voelt altijd als thuiskomen. Na mijn minder succesvolle tijd als art director heb ik mijn baan opgezegd en heb ik 2 jaar een sabbatical ingelast om te gaan schilderen. Ik was toen 25 en
heb mezelf verdiept in de taal van kleur tijdens het werken aan een grote interactieve schilder installatie.

Dit was een cloud van dertien kleur-ramen. Ze hadden allemaal een positieve en negatieve betekenis met betrekking tot kleur. Door middel van persoonlijke aantrekkingskracht vertellen ze iets over de psyche van de kijker.

Hoe omschrijf je je werk?

De combinatie van wetenschap en magie heeft mij altijd getrokken. Daarom is het ook zo leuk om met kleur te werken. Kleur is hoe ons menselijk brein licht vertaalt. Dieren zien bijvoorbeeld geen, tot weinig kleur. Het hoort bij ons universum en is een tool voor de mens om de realiteit te proberen begrijpen. Surrealisme, kleur en symbolisme zijn daarom denk ik de belangrijkste omschrijvingen in mijn werk.

Wat inspireert jou?

Wat niet? Mijn dagelijkse bezigheden inspireren me net zo veel als de grote kunsten. Ook kan een goed gesprek of een avondje dansen net zo inspirerend zijn. Interieur is een groot passie-project sinds het vinden van mijn droomhuis. Ik cureer alles rustig en bewust met betrekking tot mijn inrichting. Stap voor stap investeer ik in meubels, kunst en objecten.

Wat betekent bewust leven voor jou?

Dit is iets wat voor mij van huis uit mee is gegeven. Mijn ouders zijn beide verzamelaars. Waar ik met mijn vader mee ging om naar antiek te kijken, wist mijn moeder de leukste kringloop en vintage winkels te vinden om one of a kind items te scoren voor kleine prijsjes.

Mijn interieur is daar ook een weerspiegeling van. Een combinatie van design items die een lifetime mee gaan en one of a kind vintage stukken die ik door de jaren heen heb verzameld. Hergebruiken en bewuste, weloverwogen keuzes zijn voor mij de belangrijkste richtlijnen voor een bewust leven.

Wat is jouw affiniteit met Robuust Amsterdam?

De visie van Robuust sluit haarfijn aan op die van mij. Tijdloos, made to last a lifetime en simpel. Ik kom uit een familie van verzamelaars, maar dan is een stijlvolle, minimalistische basis echt essentieel voor rust in mijn interieur. Tijdens het creëren van mijn eigen mini universum was rust een belangrijk thema.
Het komt dan ook niet als een verrassing dat het Robuust hemelbed mijn ultieme plek is om te ‘unwinden’.

Tekst - Anne Mertens

Fotografie - Laura Alvarez