Doorgaan naar artikel
Robuust Talks - Desiree Weerts

Keramist DēWē Ceramics

Wie is Desiree?

Ik ben Desiree, keramiste, geboren in Maastricht en ik woon inmiddels alweer 12 jaar in Amsterdam. Van nature ben ik nieuwsgierig naar wat er om mij heen gebeurt en hou ik van uitdagingen. Ik weet nog goed dat ik mijn studie Neuropsychologie koos vanwege een fascinatie voor de werking van de hersenen. Zonder vooropgezet plan ben ik daarna doorgerold binnen de universiteit in verschillende functies

Hoe en wanneer ben je begonnen met DēWē?

Met de komst van mijn kinderen ging ik stilstaan bij wat ik wilde doorgeven aan ze. Mijn vriend en ik hebben een camper gekocht, opgeknapt en we zijn met ons gezin een half jaar gaan reizen door zuid Europa. Tijdens deze reis kwamen we erachter dat materialisme beperkend is. Minder spullen maakt het reizen makkelijker. Er ontstaat meer vrijheid in tijd en geld. Mijn benadering van mijn leven en werk was hierna fundamenteel veranderd, op een goede manier. Ik heb daarna meteen mijn baan opgezegd.

Toen ik in contact kwam met keramiek was ik om. Klei heeft een breed scala aan creatieve uitingen waarmee je ideeën kunt vertalen. In tegenstelling tot andere kunstvormen bevat keramiek het gebruik van alle oerelementen - aarde, water, lucht, vuur - om het uiteindelijke resultaat te krijgen; dit geeft me veel om te onderzoeken. Om de aarde vorm te geven heb je water nodig, om het te drogen heb je lucht nodig en voor de afwerking en verglazing heb je vuur nodig. Daarbij zijn er honderden verschillende kleisoorten van over de hele wereld die allemaal anders bakken en verschillende afwerkingen hebben. Twee stukken zullen nooit 100% hetzelfde zijn, al probeer ik dit natuurlijk wel. De klant krijgt echt een uniek object, geproduceerd door een mens, niet door een machine.

Hoe omschrijf je je werk?

Ik maak eigentijdse stukken, meestal functioneel, gebaseerd op eenvoud met klassieke, vrouwelijke lijnen. Ik gebruik vaak minimale glazuren om de diepte en schoonheid van de klei zelf te benadrukken. Ik hou er niet van om het te veel te bedekken met glazuur, maar het moet wel functioneel blijven. 

Wat inspireert jou?

Ik geloof niet dat creativiteit en het alledaagse gescheiden zijn, maar meer dat een creatieve geest verbindingen kan zien waar anderen dat niet kunnen. Je kan dat vermogen, om de wereld om je heen op te merken, trainen. Als je open staat dan heb je een breed scala waar je inspiratie uit kan halen, omdat je de onderlinge verbondenheid van dingen, ideeën, patronen, emoties en gedragingen kan zien.

Soms merk ik dat het teveel blijven hangen in het conceptuele verlammend voor me werkt. Dan moet ik meer mijn intuïtie volgen en werken met aanraking, stijl, esthetiek en stemming. Er is namelijk een enorm gebied van intelligentie dat verder gaat dan het denken. Klei geeft me de mogelijkheid om te ontdekken op gevoel. Soms zit het antwoord gewoon in de klei zelf.

Studio Dewe Ceramics voor Robuust Talks - Robuust Amsterdam

Wat betekent bewust leven voor jou?

We zijn verzadigd geraakt in het kopen van spullen en lijden als gevolg daarvan. We kopen goedkope wegwerpspullen, maar ergens betaalt iemand de prijs, of het nu gaat om slechte kwaliteit, onderbetaalde werknemers of gevolgen voor het milieu. In mijn werk maak ik handgemaakte, gelimiteerde, maar daardoor ook duurdere keramiek. Stukken die hopelijk veel langer bij iemand zullen blijven dan goedkoop, massaal geproduceerde keramiek.

Mijn productiviteit zou verbeteren als ik mal zou gebruiken, maar ik kies ervoor de stukken één voor één te maken omdat elk klein verschil dat optreedt bij het maken met de hand belangrijk is voor mijn eindproduct.

Wat is jouw affiniteit met Robuust Amsterdam?

Ik zie veel overeenkomsten in het bewustmaken van mensen en het afzetten tegen massaconsumptie. We proberen allebei op een eerlijke manier te produceren en de bewustwording van de consument te beïnvloeden. Op een kleine schaal en lokaal produceren is wat we beide doen. We kiezen voor een andere grondstof, maar de keuze komt uit dezelfde gedachte, duurzaamheid. 

Tekst - Anne Mertens

Fotografie - Eliza Goedhart