Doorgaan naar artikel
Robuust Talks - Niek Sanders

Co-founder en ontwerper bij Robuust Amsterdam

Wie is Niek?

Ik ben opgegroeid in Deventer en kom uit een warm gezin. Als kind was ik altijd aan het tekenen en dingen aan het bouwen. Tijdens mijn opleiding Product Design heb ik stage gelopen bij Joris Laarman Studio en daar ben ik echt geïnspireerd geraakt door design. Ik ben ambitieus en zie over het algemeen weinig beren op de weg. 

Hoe en wanneer ben je begonnen met Robuust Amsterdam?

Mijn hele leven wist ik dat ik ondernemer wilde worden. Tijdens de minor ondernemerschap heb ik voor het eerst met Job echt het plezier van ondernemen ontdekt. Na mijn studie heb ik eerst twee jaar ervaring op gedaan en daarna wilde ik reizen. Voordat mijn reis begon had ik een maand vrij. In die maand kreeg ik de vraag om een custom tafel te maken. Op de dag van de levering was ik buiten aan het wachten op wat extra spierballen. In korte tijd kwamen er vijf mensen naar me toen om te vragen of ze ook zo’n tafel konden kopen. Ik plaatste daarna een bericht op Facebook om te polsen of de interesse echt zo groot was en dat bericht ging viral. Op dat moment ging er een lampje branden en hebben Job en ik, met hulp van vrienden en familie, zo'n 25 tafels gebouwd. Vervolgens kwamen er steeds meer custom projecten en uiteindelijk evolueerde het tot een merk met een eigen collectie. 

Hoe omschrijf je je werk?

Ik denk veel na over de strategie van het bedrijf. Zo kan ik doelgericht te werk gaan en ben ik op zoek naar efficiëntie. Uiteindelijk vind ik ontwerpen met Job en het team het leukste om te doen. Ik borrel altijd over van de ideeën. Robuust Amsterdam is hard aan het groeien en daarom ben ik nu vooral bezig met het bouwen van ons merk. Zodra we een groter team hebben, hoop ik meer uit handen te kunnen geven en meer tijd vrij te kunnen maken voor mijn passie: ontwerpen. Gelukkig kan ik mijn creativiteit nu ook kwijt in het realiseren van de groei van ons merk. Ik kom elke dag weer voldaan thuis. 

Wat inspireert jou?

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit kunst, mensen en innovaties. Dat kan bijvoorbeeld een abstracte vorm zijn, een innovatief materiaal, een vintage object of iemand die ‘out-of-the-box’ naar een situatie kijkt. Daarnaast laat ik mij inspireren door het digitale tijdperk waarin we leven en alle mogelijkheden die daardoor beschikbaar komen. 

Wat betekent bewust leven voor jou?

Toen Job en ik begonnen met Robuust Amsterdam waren we gedwongen om ons comfortabele leven op te geven. Maar ondanks dat waren we extreem gemotiveerd en hadden we echt plezier in wat we aan het doen waren. Toen heb ik ervaren dat ik in de basis maar weinig nodig heb.

Nu ben elke dag bezig met productontwikkeling van duurzame essentiële interieurproducten. Ik besef steeds meer wat de impact van onze snelle consumptiemaatschappij is en hoe we dit kunnen evolueren in een circulaire maatschappij. Hierdoor raak ik geïnspireerd en gemotiveerd om iets bij te dragen aan deze transitie.

Wat is jouw affiniteit met Robuust Amsterdam?

Waar ik heel gelukkig van word, is dat we mensen blij kunnen maken met kwaliteitsproducten, waar ze jarenlang plezier van kunnen hebben. We worden steeds beter in het vertalen van onze visie in een duidelijke herkenbare stijl. Dat is iets waar ik trots op ben. Verder vind ik het erg belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf lekker in zijn vel zit en zich goed kan ontwikkelen. Het geeft mij een kick als bijvoorbeeld een stagiair onzeker en onwetend binnenkomt om vervolgens met een flinke teug kennis en zelfvertrouwen verder gaat. Dan is mijn missie geslaagd. 

Tekst - Anne Mertens

Fotografie - Ayla Maagdenberg